לפני שנתחיל ונפרט על אפשרויות ההשקעה ומאיפה מתחילים.
דבר ראשון חשוב לקחת רגע ולהבין:
- מה מקורות הכסף?
- מה המטרות? מה אנחנו רוצים להשיג? למה אנחנו רוצים להשקיע?
- לקבוע את היעדים וטווחי זמן.
הבסיס הזה יאפשר לנו לבנות את התכנית הפיננסית שלנו לעתיד, לבחור את המוצרים הנכונים, המסלולים הנכונים ולנהל את הסיכונים בצורה שתאפשר לנו למקסם את הרווחים.
מקורות הכסף?
הכסף להשקעה יכול להגיע אלינו ממגוון מקורות, חיסכון, עבודה, ירושה, מינוף הכנסה פסיבית ועוד ….
חשוב להבין איך השגנו את הכסף היות ולמקור יש השפעה על מצבנו הכלכלי העכשווי.
ככלל, לא מומלץ לחסוך/להשקיע מהמינוס. זו טעות, להשקיע כאשר אנחנו נמצאים בגירעון תקציבי (מוציאים כל חודש יותר ממה שאנחנו מכניסים).
בתכנית נכונה ניתן למנף את החיסכון שלנו ולהגדיל את הרווחים (במינוף הסיכון גדל).
לשם מה אנחנו צריכים להשקיע?
אני שומע צעירים רבים שאומרים למה לי לחסוך? גם ככה לא יהיה לי מספיק כסף לפנסיה, עדיף לי לצרוך עכשיו, נגיע לעתיד ונראה מה נעשה. אחרים מפחדים להשקיע ומעדיפים להשאיר את הכסף "בטוח" בבנק.
בכן יש מספר רב של סיבות בגללן כדאי וצריך לחסוך ולהשקיע את הכסף. הסיבה העיקרית נקראת ריבית דה ריבית. אנחנו רוצים לגרום לכסף שלנו לעבוד בשבילנו. יש שני פרמטרים עיקריים שמשפיעים על החיסכון/השקעה שלנו.
הראשון, ולדעתי החשוב ביותר, הוא פרמטר הזמן, ככל שנוכל להשקיע את הכסף לטווח זמן ארוך יותר, כך נוכל לגרום לו "לעבוד קשה" יותר (אפקט הריבית דה ריבית יהיה משמעותי יותר).
השני, הוא, רמת הסיכון, כלל האצבע אומר, שככל שניקח סיכונים גדולים יותר כך הסיכויים שלנו להרוויח יהיו גדולים יותר. לכן חשיבות גדולה בהגדרת המטרות והיעדים, ככל שנגדיר יותר טוב מה אנחנו רוצים להשיג, כך נוכל לנהל את הסיכונים ולהחליט איפה ואיך אנחנו משקיעים.
מאיזה סכום ניתן להתחיל להשקיע?
ניתן להשקיע כמעט מכל סכום, ככל שהסכום יגדל כך גם אפשרויות ההשקעה שלנו ילכו ויגדלו.
איך להגדיר את המטרות?
מרבית האנשים יענו על השאלה, מה המטרות שלך מהחיסכון/השקעה? בתשובה הפשוטה להרוויח כמה שיותר? הגדרת מטרה שכזו היא המתכון להגיע להפסדים.
הגדרת מטרה נכונה תאפשר לנו לבנות תכנית עבודה טובה, לבחור את המוצרים הנכונים ולנצל הטבות מס, לקחת את הסיכונים הנכונים ולעמוד במטרות וביעדים.
דוגמא למטרות – חיסכון לרכישת בית למגורים, חיסכון לפרישה (פנסיה או פרישה מוקדמת), העברה בין דורית, חיסכון ללימודים של ילד, חיסכון לחופשה וכו' .
שוק ההון או השקעה אלטרנטיבית
כיום ישנם כלים רבים המאפשרים השקעה. ניתן לחלקם , באופן כללי לשתי קטגוריות, האחת השקעה בשוק ההון (מניות, אגרות חוב וניירות ערך אחרים) מול השקעה במכשירים אלטרנטיביים.
השקעה בשוק ההון:
השקעה בשוק ההון, היא השקעה מבוקרת ומפוקחת, בניירות ערך סחירים – מניות, אגרות חוב, אופציות ומכשירים שונים.
היתרונות –
ביטחון רגולטורי – יש רגולטור שמפקח על הפעילות.
פיזור רב – ניתן ליצר פיזור על פני השקעות רבות.
נזילות – ניתן בכל עת לסגור את הפוזיציה ולמשוך את הכסף.
השקעות אלטרנטיביות:
כל השקעה שאיננה בשוק ההון.
השקעות שאינן סחירות, השקעות נדל"ן, קרנות גידור, הלוואות חברתיות, קרנות PE ועוד.
מאפשר ליצר רווחים בסיכונים שונים משוק ההון.
במרבית המקרים ההשקעה לא תהיה נזילה (ליכול לקחת זמן עד שנקבל את הקרן חזרה)
* היות ואין רגולציה על חלק גדול מההשקעות האלטרנטיביות המוצאות היום, חשוב להיות חשדנים ולבדוק לעומק.
אלה הן אפשרויות ההשקעה העיקריות למתחילים:
- ניהול השקעות עצמאי
קניה ומכירה של ניירות ערך בחשבון למסחר עצמאי אצל אחד הברוקרים (בנקים או חברי בורסה). - חשבון מיועץ
ניהול השקעות בעזרת יועץ ההשקעות בעיקר בבנקים. יועץ ההשקעות מייעץ אילו ניירות ערך כדאי לרכוש, הביצוע רק באישור הלקוח. - תיק השקעות מנוהל
תיק השקעות המנוהל על פי פרמטרים שנקבעו בשיתוף מנהל ההשקעות. למנהל ההשקעות ייפוי כוח לביצוע פעולות קניה ומכירה של ניירות ערך וכך הוא יכול לפעול באופן אקטיבי בתיק ההשקעות. - קופת גמל להשקעה
אמצעי חיסכון נוח ופשוט, דומה בהתנהלות לקרנות ההשתלמות שכולנו מכירים. קופת הגמל להשקעה נזילה בכל עת ומאפשרת משיכה בכפוף לתשלום מס רווחי הון.
לקופת גמל להשקעה שתי הטבות מס, האחת היא דחיית מס. כל עוד לא פדינו את קופת הגמל, אנחנו לא נשלם מס על הרווחים, כך נוכל לייצר רווחים גדולים יותר. השנייה מגיעה בגיל פגישה, ומאפשרת למשוך את הכסף כקצבה בפטור מלא ממס.
קופת גמל להשקעה מוגבלת בהפקדה שנתית של כ 70,000 (הסכום מתעדכן בכל שנה). - פוליסת חיסכון
פוליסת חיסכון היא מוצר השקעה של חברות הביטוח. מאפשר לנו לקבל את ניהול ההשקעות של חברות הביטוח, לרבות ההשקעה בנכסים לא סחירים (לא בשוק ההון). פוליסת החיסכון איננה מוגבלת בסכום, ויכולה להוות תחליף טוב ,איכותי ובשורה התחתונה זול יותר ממרבית האפשרויות האחרות.
גם בפוליסת חיסכון קיים מנגנון לדחיית מס.
ואם נולדתם לפני 1948, תהיו זכאים להחזרי מס רווחי הון לפי תיקון 125 ד'.
בתחום האלטרנטיבי:
- הלוואות חברתיות
פיתוחים טכנולוגיים המאפשרים לתת הלוואות ללווים, בדומה לבנק ולהרוויח את הריביות שהלווים משלמים. ההלוואות אלו מפוזרות על פני מספר רב של לווים, ובמרבית המקרים מדובר בהלוואות קטנות.
חשוב לדעת: הכסף איננו נזיל ובכדי לראות את התשואות יש להישאר בהשקעה על פני שנה ויותר
. - קרנות השקעה בנדל"ן
ייזמים רבים מעדיפים לקחת הלוואה ממשקיעים, כחלק ממרכיב ההון העצמי וכך מתאפשר להם לעבוד על מספר רב יותר של יזמויות. הם משלמים ריבית מסוכמת מראש. גם כאן הכסף סגור למשך מספר שנים, עד שהפרויקט יושלם. מדובר בהשקעה עם סיכון, היות ומדובר בדרך כלל בפרויקט ספציפי ולא קיים פיזור של הסיכון.
חשוב לדעת: כי הסיכונים מתחילים בסיכון זמן (הפרויקט לא יושלם בזמן) ועד לסיכונים משמעותיים יותר של כישלון של הפרויקט. - קרנות השקעה מגוונות בחו"ל
קרנות השקעה מגוונות בכל מני תחומים בחו"ל. החל מדיור שנתמך על ידי מדינה, הקמת בתי החולים ומרפאות ועד לאשראי לעסקים.
קיימים עוד אופציות ומכשירים רבים להשקעות אלטרנטיביות.
לסיכום
לא חשוב אם בחרתם להשקיע באמצעות רכישת נכס נדל"ן מניב, חיסכון בקופת גמל להשקעה או בתכנית חיסכון בבנק. כל מהלך של השקעה צריך להתחיל מהגדרת המטרות, למה אני רוצה וצריך להשקיע, כך נוכל להגדיר את הטווחי הזמן ואת רמות הסיכון שנכונות לנו בהשקעה.
יש אפשרויות השקעה רבות, ניתן להשקיע מכל סכום, ככל שתשקיעו מוקדם יותר כך תצליחו לייצר רווח גבוה יותר.
רוצים לשמוע יותר, אשמח לסייע
הסקירה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. הניתוח במסמך זה נעשה בהתבסס על מידע אשר פורסם ו/או היה נגיש לכלל הציבור ומידע אחר ומידע הנובע ממקורות אחרים. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לא מומלץ לקבל החלטות השקעה בהסתמך על סקירה זו בלבד ויש להתייעץ עם בעל רישיון מתאים בטרם ביצוע כל השקעה שהיא.